Κώδικας Δεοντολογίας ΣυΕΠ Απόψεις ΔΣ ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.

Αθήνα, 22/8/2013

Προς τον
Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.)
Υπόψη κας Φωτεινής Βλαχάκη, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Θέμα: Απόψεις του Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. σχετικά με το σχέδιο κώδικα δεοντολογίας για τη δια βίου Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, που εκπόνησε ομάδα εργασίας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Αγαπητή κα Βλαχάκη,
Σχετικά με το σχέδιο κώδικα δεοντολογίας, που μας αποστείλατε και για τον οποίον ζητήσατε τις απόψεις μας θα θέλαμε να παραθέσουμε τα εξής:

1. Το εύρος των θεμάτων τα οποία εμπεριέχει ο κώδικας, αλλά και το αναλυτικό περιεχόμενο καθενός από αυτά ευρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και χαρακτηρίζονται από πληρότητα.

2. Η συστηματική μελέτη της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας και η κατανόηση της σχετικής διεθνούς πρακτικής από πλευράς της ομάδας εργασίας, που διαμόρφωσε το κείμενο του σχεδίου, είχε ως αποτέλεσμα, η αναδυόμενη από το κείμενο αντίληψη για τον ελληνικό κώδικα δεοντολογίας, η στοχοθεσία του αλλά και το περιεχόμενο των επιμέρους υποθεμάτων να πληρούν τις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές.

3. Όσον αφορά στο θέμα της τήρησης των αρχών και των κανόνων του κώδικα δεοντολογίας συμφωνούμε ότι ένας κώδικας δεοντολογίας δεν μπορεί να αποτελεί ένα νομοθετικό κείμενο υπό την έννοια της μορφής και της ισχύος ενός νόμου της πολιτείας, αλλά είναι ουσιαστικότερο η τήρηση του κώδικα να προκύπτει από την εθελούσια δέσμευση των επαγγελματιών συμβούλων.

Όμως, για την εποπτεία της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των επαγγελματιών συμβούλων και της τήρησης από αυτούς των επιμέρους αρχών και κανόνων, τα οποία απαιτούνται για την πιστοποίηση και αναβάθμιση του ποιοτικού επαγγελματισμού των συμβούλων, θεωρούμε αναγκαία τη συγκρότηση ενός οργάνου, στο πλαίσιο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π ή εκτός αυτού, αλλά υπό την επίβλεψή του. Το όργανο αυτό δεν θα έχει προφανώς τη λειτουργία επίβλεψης του έργου των επαγγελματιών συμβούλων υπό την «αστυνομική» έννοια, αλλά θα είναι ένα όργανο από τη μια μεριά υποστηρικτικό στο έργο των επαγγελματιών συμβούλων. Από την άλλη όμως μεριά θα είναι ένα όργανο που θα εποπτεύει το έργο των επαγγελματιών συμβούλων στα διάφορα πλαίσια λειτουργιάς τους, θα εντοπίζει τυχόν παραβάσεις και ενέργειες των συμβούλων που αντίκειται στο πνεύμα και τις αρχές του κώδικα δεοντολογίας, τον οποίον οι επαγγελματίες σύμβουλοι, υπό μορφή συμβολαίου θα δεσμεύονται ότι θα τηρήσουν με την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος. Το όργανο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να γνωστοποιεί εγγράφως στους παραβαίνοντες τις αρχές του κώδικα δεοντολογίας τις συγκεκριμένες παραβάσεις, να έρχεται σε διάλογο μαζί τους για τυχόν διευκρινίσεις και υποστήριξη. Σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης, θα έχει την αρμοδιότητα να γνωστοποιεί στον αποκλίνοντα επαγγελματία σύμβουλο, ότι δεν μπορεί πλέον να έχει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος. Αλλιώς, με ποιο τρόπο θα οφείλει ο επαγγελματίας σύμβουλος Συ.Ε.Π. να παραιτείται από το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος, όπως αναφέρεται στη σελίδα 7 του σχεδίου του κώδικα.

4. Θεωρούμε ότι στον κώδικα δεοντολογίας, με σκοπό την επικαιροποίησή του στην ελληνική πραγματικότητα, όπου υπάρχει πληθώρα πιστοποιημένων ή αυτοαποκαλούμενων συμβούλων Συ.Ε.Π. ποικίλης ή ανύπαρκτης ουσιαστικής σχετικής με το έργο του επαγγελματία συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής μόρφωσης και εκπαίδευσης, θα πρέπει να υπάρξει ρητή πρόβλεψη ότι ένα όργανο ( ίσως το παραπάνω αναφερόμενο ), θα γνωστοποιεί τα κριτήρια πιστοποίησης ενός επαγγελματία συμβούλου Συ.Ε.Π. Επίσης θα ελέγχει, εάν ο/η εμφανιζόμενος/η ως επαγγελματίας, πληροί τα κριτήρια αυτά. Εις εναντία περίπτωση θα έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση να γνωστοποιήσει στον/στην παραβάτη επαγγελματία ότι δεν μπορεί να ασκεί το επάγγελμα.

5. Στα επιμέρους δε, άρθρα του κώδικα δεοντολογίας θα μπορούσαν να προστεθούν: στο ΙΙ,2 «ανεξαρτήτου… ή ιδιαίτερων χαρακτηριστικών», στο ΙΙ,4 «μέσα στο οποίο… και να διαμορφώσει το σχέδιο ζωής του», στο ΙΙ,7 «Ο σύμβουλος υποχρεούται… ή/και το είδος και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του οργανισμού στον οποίο εργάζεται», στο ΙΙ,8 «πηγές πληροφόρησης … τις οποίες οφείλει να κοινοποιεί στον συμβουλευόμενο. Με δεδομένο ότι η πληροφορία συνεχώς αλλάζει, ο συμβουλευόμενος προετοιμάζεται για την ανάγκη επαφής με πρωτογενείς και έγκυρες πηγές πληροφόρησης και την ανάγκη διασταύρωσης των πληροφοριών στην περίπτωση που θα χρειαστεί να αξιοποιήσει τις όποιες πληροφορίες σε χρόνο άλλο από τον παρόντα», και τέλος, στο ΙΙΙ,1 «με όλους τους εμπλεκόμενους…καθώς και ευρύτερα με τους επαγγελματίες του τομέα της εκπαίδευσης- απασχόλησης- κοινωνικής φροντίδας».

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών Συ.Ε.Π., ευχόμενοι παράλληλα καλή δύναμη για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειάς σας.

Το Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.
Ουρανία Καλούρη, Πρόεδρος
Σπύρος Κρίβας, Αντιπρόεδρος
Αρχάγγελος Γαβριήλ, Γεν. Γραμματέας
Φωτεινή Κατσαμπούρη, Ταμίας
Έλενα Μαστοράκη, Μέλος